Naukowcy się nie znają:)


Dzisiaj wysłuchałam krótkiego podcastu o tym, czy możliwe jest podróżowanie w czasie. Z naukowego punktu widzenia i naszych  technicznych umiejętności jest to niemożliwe. Ale naukowcy się mylą, ponieważ wystarczy zapytać babci lub mamy, a one potwierdzą, że istnieje możliwość podróży w czasie na poziomie kulinarnym. 
Pan doktor Tomasz Rożek powiedział w tym podcaście, że niemożliwe jest, żeby ugotowany rosół na powrót stał się surowy. No i to jest nieprawda, ponieważ moja mama i z pewnością wiele innych mam i babć, mówiły nam żeby nie pić wody z kranu po smażonej rybie (plackach ziemniaczanych lub leśnych grzybach) bo nam odsurowieją, co oznaczało, że ponownie staną się surowe  i nam zaszkodzą.
Dla mnie osobiście było to tak przerażające, że nie piłam kranówki przez przynajmniej dwie godziny po jedzeniu. Co ciekawe, nie dotyczyło to wody przegotowanej.
Także naukowcy się nie znają. Wystarczy woda z kranu zaaplikowana w odpowiednim momencie , a możliwe staje się przesunięcie jedzenia w czasie. Niestety nic mi nie wiadomo o tym, czemu nie dało się odsurowieć poza żołądkiem.:)

Ten sam tekst o odsurowieniu  słyszałam również w stosunku do gruszek. Ale tu chyba raczej chodziło o podróż w przyszłość. Jak gruszkę popijesz surową wodą, to wizyta w WC gwarantowana. Także nasze mamy i babcie musiały już być w tej przyszłości, żeby nas przestrzec przed wzdęciami:).

Wiem, że to, co piszę nie trzyma się kupy. Ale czyż moja teoria nie jest warta analizy?😆

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wycieczka do Berlina, Poczdamu i nie tylko cz.2

Jeśli będę sławna proszę, nie cytujcie mnie

Studniówka